Gayrimenkul Hukuku Neleri Kapsar?

ankara gayrimenkul avukatı
ankara gayrimenkul avukatı

Ülkemizde son yıllarda inşaat sektöründe oluşan yoğunluk ile birlikte gayrimenkul hukuku ile ilgili iş ve işlemlerde de artış görülmüştür. Yaşadığımız her türlü hukuki sorunda olduğu gibi gayrimenkul hukuku ile ilgili karşılaşabileceğimiz sorunlar için de uzman bir avukattan yardım almak çok önemlidir. Ankara avukat Oktay Altunkaya son yıllarda gayrimenkuller ile ilgili her türlü hukuki sorunlarda hızlı çözüm üreten Ankara gayrimenkul avukatı olarak hizmet vermektedir. Bu makalemizde öncelikle gayrimenkul hukuku nedir hakkında bilgi verdikten sonra gayrimenkul hukuku neleri kapsar sorusunun cevabını sizlerle paylaşacağız.

Gayrimenkul Hukuku Nedir?

Eşya hukukunun bir alt dalı olan gayrimenkul hukuku arsa, apartman, tarla, işyeri, konut ya da diğer tüm taşınmazlar ile ilgili uyuşmazlıkların çözümlenmesi için düzenlenmiş hukuk kurallarıdır.

Gayrimenkul Avukatı Hangi Davalara Bakar?

Gayrimenkul hukuku detaylı ve komplike bir alan olduğu için bu tür anlaşmazlıklarda da alanında uzman bir avukat ile çalışmak haklarınızın korunması noktasında büyük avantaj sağlar.

Gayrimenkul avukatı gayrimenkul anlaşmazlıkları konusunda çeşitli davalara bakar. Bu davalar şu şekildedir;

  • Kamulaştırma davaları
  • Tapu iptal ve tescil davaları
  • Tahliye davaları
  • Kira bedeli tespit etme davaları
  • Ortaklığın giderilmesi davaları
  • Mirastan doğan taşınmaz davaları
  • Kira sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar
  • Kat mülkiyetinden kaynaklanan davalar
  • İpotek sözleşmeleri
  • Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri
  • Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar
  • Önalım hakkı kaynaklı davalar
  • Elatmanın Önlenmesi ve ecrimisil konulu davalar
  • Kentsel dönüşüm sürecinde meydana gelen uyuşmazlıklar
  • İmar mevzuatı kaynaklı davalar
  • Genel emlak hukuku

Gayrimenkul Hukuku Kapsamı

Gayrimenkul anlaşmazlıkları denilince akla ilk gelen davalar tapu işlemleri ve bu konuda ortaya çıkan sorunlar, kira sözleşmeleri ve ev sahibi ile kiracının haklarının korunması, yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde mülk edinme süreçleri ve herhangi bir gayrimenkulün alım satım işlemlerinde ortaya çıkabilecek tüm hususlar gayrimenkul hukuku kapsamında değerlendirilir.

Gayrimenkul hukuku neleri kapsar sorusunun cevabı oldukça kapsamlıdır. Ancak örnek olması adına belli başlı dava türlerini sizler için açıklayalım…

Tapu İptal Davası

Tapu iptal davası usulsüz bir şekilde tapu edinmiş kişilere karşı açılan dava türüdür. Bu davada usulsüzlüğün tespit edilmesi ve gerekli olan bilgilendirmenin yapılması gerekmektedir. Uygulama adımına geçilebilmesi için de mahkeme kararının kesin olarak sonuçlanması gerekmektedir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası

Çoklu taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin uyuşmazlıklarının giderilmesi için açılan dava türüdür. Miras gibi olaylar sonucunda mirasçının haklarının korunması gayrimenkul hukuku kapsamında değerlendirilir.

Gayrimenkulün Kamulaştırılması Davası

Bir gayrimenkulün devlet tarafından kamulaştırıldığı günümüzde de çokça karşılaşılan bir durumdur. Ancak böyle durumlarda kişilerin kamulaştırılan alan üzerinde var olan haklarının korunması da söz konusu olabilmektedir. İşte bu kamulaştırma sürecinde gayrimenkul avukatları ile iş birliği yapılarak kişilerin hakları savunulabilmektedir. Kamulaştırma davaları türleri şu şekildedir;

  • Acele kamulaştırma: Devlet tarafından taşınmaza hemen el konulduğu durumlardır. Burada amaç kamunun yararını gözetmektir.
  • Kısmi kamulaştırma: Bu kamulaştırma türünde taşınmazın tamamı değil belirli bir kısmı kamulaştırılmaktadır.
  • Trampa yolu ile kamulaştırma: Kamulaştırma söz konusu olan taşınmaz ile başka bir gayrimenkulün takas edildiği durumlardır.

Miras Hukuku ile İlgili Gayrimenkul Davaları

Gayrimenkul hukuku ile ilgili davaların en sık görüldüğü durumlar miras anlaşmazlıklarından kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek durumlardır. Miras hak sahibi olan kişiler arasında sorunların çözümü için gayrimenkul hukuku esas alınır. Miras hukuku ile gayrimenkul hukuku birbiri ile çok ilişkili alanlardır. Miras anlaşmazlıkları sonucunda ortaya çıkan durumlar ile ilgili gayrimenkul davaları açılmaktadır. Örneğin miras kalan taşınmazın tapu iptal davası gayrimenkul hukuku kapsamında değerlendirilmektedir.

Gayrimenkul Hukuku Davaları Hangi Mahkemelerde Görülür?

Tapu iptal davası, ortaklığın sona erdirilmesi davası, kira sözleşmeleri ile ilgili anlaşmazlıklar gibi sorunların hukuki yoldan çözümü için açılan gayrimenkul hukuku davaları asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemelerinde görülmektedir. İmar, kamulaştırma, kamulaştırmasız el atma davaları kapsamında idari yargının görevli olduğu hallerde ilgili davalar idare mahkemelerinde görülecektir.

Gayrimenkul hukuku kapsamında değerlendirilen her türlü davada avukatlık ve danışmanlık hizmeti almak için Ankara gayrimenkul avukatı Oktay Altunkaya ile iletişime geçebilirsiniz.

Önceki İçerikSadece Tanık Beyanı ile Ceza Verilir Mi?
Sonraki İçerikVefat Eden Kişinin Eşi Mirastan Ne Kadar Pay Alır?