Günümüzde boşanma davalarında geçmiş yıllara nazaran artış olduğu gözlenmektedir. Ekonomik sıkıntılar ya da kişisel anlaşmazlıklar başta olmak üzere farklı sebeplerden dolayı boşanma oranlarında artış söz konusudur. Ankara boşanma avukatı Oktay Altunkaya boşanma davalarında danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir. Bu yazımızda boşanma sürecinde karşılaşılan sorunlar ve sorular ile ilgili aklınıza takılan pek çok konunun detaylı açıklamasına yer vereceğiz.
Yazı İçeriği
Boşanma Davalarında Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?
Öncelikle boşanma davalarında avukat tutmanın zorunlu olmadığını belirtmek isteriz. Yani bir kişi boşanma davasını avukat yardımı olmadan açabilir ve süreci takip edebilir. Ancak boşanma sürecinde avukat tutulmaması durumunda olası bir çok mağduriyet yaşanabilmektedir. İster anlaşmalı boşanma isterseniz de çekişmeli boşanma davası olsun kişiler boşanma sonrasında maddi ya da manevi mağduriyet yaşamaması için profesyonel destek almalıdır. Mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi konularda sonrasında pişman olmamak ve hak kaybı yaşamamak için boşanma sürecinin uzman bir avukat liderliğinde yönetilmesi büyük avantaj sağlar.
Boşanma Davası Çeşitleri Nelerdir?
Aile ve Boşanma Hukuku’na göre boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere 2 çeşittir. Anlaşmalı boşanma davası tarafların boşanma sonuçları konusunda karşılıklı olarak anlaştıkları ve bir anlaşma protokolü imzaladıkları boşanma türüdür. Çekişmeli boşanma davası ise tarafların bu tarz bir anlaşmaya varamadıkları durumda açılan boşanma davasıdır.
Boşanma Davası Şartları Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için en az 1 yıllık evlilik şartı bulunmaktadır. Ancak çekişmeli boşanma davası açmak için 1 yıl şartı yoktur. Ancak zina, haysiyetsiz yaşam sürme, şiddet, akıl sağlığının bozulması gibi durumlar boşanma şartlarını kapsadığı için 1 yıllık süre beklenilmez.
Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Boşanma davaları Aile Mahkemelerinde açılmaktadır. Ancak aile mahkemesinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılmaktadır. Günümüzde hemen hemen bütün büyük illerde aile mahkemeleri bulunmaktadır. Fakat nüfusu az olan yerleşim birimlerinde aile mahkemesi yerine Asliye Hukuk Mahkemeleri boşanma davaları ile ilgilenmektedir.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Türk Medeni Kanunu’nda boşanma sebepleri açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Buna göre boşanma sebepleri şu şekildedir;
- Zina nedeniyle boşanma (Türk Medeni Kanunu 161. Madde)
- Hayata kast ve kötü muamele (Türk Medeni Kanunu 162. Madde)
- Onur kırıcı davranış (Türk Medeni Kanunu 162. Madde)
- Suç işleme ve Haysiyetsiz yaşam sürme (Türk Medeni Kanunu 163. Madde)
- Evi terk etme (Türk Medeni Kanunu 164. Madde)
- Akıl sağlığını yitirme (Türk Medeni Kanunu 165. Madde)
- Şiddetli geçimsizlik nedeniyle evlilik birliğinin sarsılması (Türk Medeni Kanunu 166/1. Madde)
- Anlaşmalı boşanma (Türk Medeni Kanunu 166/3. Madde)
Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
Boşanma davalarının ne kadar süreceği boşanma çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Anlaşmalı boşanma davası ile çekişmeli boşanma davaları farklı zaman aralığında sonuçlanabilir. Buna göre anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarına göre daha kısa sürmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede sonuçlanmaktadır. Ancak çekişmeli boşanma davaları ise dilekçe aşaması, ön inceleme aşaması, tahkikat aşaması, sözlü yargılama aşaması ve hüküm aşamalarından oluştuğu için en az 1 ile 1,5 yıl kadar sürmektedir.
Boşanma Davasında Tarafların Duruşmalara Katılması Zorunlu Mudur?
Tarafların boşanma davalarında bizzat bulunması zorunluluğu boşanma türüne göre değişkenlik göstermektedir. Çekişmeli boşanma davalarında avukat vekilliği olabilirken anlaşmalı boşanma davalarında durum farklıdır. Anlaşmalı boşanma davasında anlaşma protokolü üzerinde sözlü olarak anlaşıldığının beyanı hâkim önünde yapılması gerektiği için katılım zorunludur. Tüm bunların yanı sıra boşanma davalarına katılım gösterilmediği takdirde kişiler sonuçlarına katlanır.
Boşanma Kararı Ne Zaman Kesinleşir?
Boşanma davası sonuçlandıktan sonra kararın gerekçesini içeren gerekçeli karar hazırlanır. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Gerekçeli karar tebliğ edildikten iki hafta içerisinde tarafların itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Eğer bu süre içerisinde taraflardan herhangi bir itiraz gelmez ise boşanma kararı kesinleşir.
Boşanma Davasında Üst Mahkeme Hangisidir?
Boşanma davası sonucunda gerekçeli kararın taraflara tebliğ edildiğinden bahsetmiştik. Gerekçeli karara 2 haftalık süre içerisinde itiraz edilmez ise boşanma kesinleşir. Ancak taraflardan biri itiraz eder ise süreç üst mahkemeye gider. Boşanma davalarında üst mahkeme aile mahkemesinin bağlı olduğu Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesidir. Bölge Adliye Mahkemesinde verilen kararlara karşı temyiz için ise Yargıtay İlgili Hukuk Dairesine gidilir.
Boşanma davaları konusunda aklınıza takılan diğer sorular, boşanma sürecinde danışmanlık ve hukuki destek için Oktay Altunkaya ile iletişime geçebilirsiniz.